zondag 15 oktober 2017

111 701 000 - Mechelse kant


Ik ben Annie Vanroose, ik woon in Wingene. Ik was 40 jaar leerkracht economische vakken, vooral in de afdeling kantoor. Na mijn loopbaan als leerkracht ben ik mezelf, met veel plezier gaan toeleggen op kloskant. Mijn professionele ervaring met ICT is zeer nuttig en omdat ik niet wilde achterop geraken met de vernieuwingen volg ik ook  nieuwe cursussen in het CVOSG. Daarnaast ben ik ook een enthousiaste vrijwilliger bij het Rode Kruis voor de afdeling Zwevezele en ben ik leesmoeder in de Basisschool De Horizon in Zwevezele. 

Ik sta vol bewondering voor deze prachtige Mechelse kloskant. Ik hoop ooit een dergelijk exemplaar zelf te kunnen klossen. Ik heb nog enkele jaren voor de boeg, maar dat zal wel lukken.


Deze kantstrook is een kloskant met doorlopende draad. Het is een Mechelse kant. Het object wordt gecatalogeerd onder het nummer 111 701 000.
Het volwerk is in linnen uitgevoerd meestal met enkele accenten in halve slag. Het motief is omringd door een sierdraad en al dan niet, volledig of gedeeltelijk, omringd door een ringske. Het traliegrond is opgebouwd uit een kleine vlechtjes. De ijsgrond, het Mechelse grondwerk, wordt vaak zo fijn uitgevoerd dat het niet meer mogelijk is om steunspelden te plaatsen. Deze kantsoort vraagt een rijke ervaring en veel handigheid van de uitvoerder. De topstukken worden versierd met een waaier van geraffineerde siergronden. Traditioneel heeft de stofrand een speld na 4. De kantrand wordt afgewerkt met sierlijke verlengde enkelogen.

De strook is 38,50 cm lang (kortste deel) en 8,00 cm breed. Het rapport is 12,2 cm lang, 3,5 rapporten. De ene rand is staat loodrecht op de kantrand, de andere zijde is schuin afgesneden. Het object werd in gemaakt in het 1e kwart van de 20eeuw, 1912-1918 (Coppens Marguerite, Kant uit het Koningshuis, BBL-Brussel, 1990, p 115 & p 132) 

De werken vooral gemaakt tijdens WOI daarom krijgen ze de benaming War Lace (= oorlogskant). Tijdens die periode werd de kantindustrie ondersteund door het koninklijk huis van België. Er werden klanten in het buitenland gezocht zodat de kantwerksters werk hadden.


Op de kant zijn twee motieven te zien, een tak rozen en een edelweiss. De roos met de doornen is het symbool voor de oorlog en zijn moeilijkheden, de edelweiss symbool voor Koning Elisabeth van België (°1876-1965), geboren Elisabeth van Beieren. Ze is gehuwd in 1900 en was koningin van België vanaf 1909.Identieke motieven zijn terug te vinden in een kant uit de collectie van het Hof van Busleyden Museum in Mechelen (inventarisnummer Tx0050). Het is een rond tafellaken met een diameter van 141 cm. De breedte van de kantstroken is 7,6 cm. Er zijn twee cirkels met dezelfde motieven. De binnencirkel versierd het tafelblad en heeft 20 rapporten. De buitencirkel boord het tafellaken af en heeft 32 rapporten die 13 cm meten Het linnen binnen de binnencirkel is versierd met toon-op-toon borduurwerk met uitgetrokken draden, met één uitgetrokken draadstelsel (131 122 100). Het werk werd aangekocht door de stad Mechelen in 1999. Het object maakt momenteel deel uit van de reserve.
Het KMKG heeft ook een exemplaar (inventarisnummer D.1358.04) met hetzelfde motief. De kant heeft een Parijse grond. (Parijse kant, zie blog 15-02-2017) Het is een cirkelvormige placemat, gelast maar niet ingenaaid. Rapport 8,20 cm breed en 6,00 cm lang, 4 rapporten.


Medewerking:

Doorgeven info referentiemateriaal
Ria Cooremans, verantwoordelijke Kant & Kostumes, KMKG, Brussel - link website
Wim Hüsken, consulent Behoud en beheer, Hof van Busleyden Museum, Mechelen - link website
Tekst & expertise: Bie Geers, docent kant CVOSG-Brugge
Fotografie portret: Daphne Titeca, docent fotografie CVOSG-Brugge
Fotografie object: Robrecht Van Moerbeke, Brugge
Nazicht catalogusnummering: Aline Geers, Brugge
Sociale media: Joke Knockaert, adjunct-directeur CVOSG-Brugge 
Stylist: Iris Arickx, docent mode & schoonheidszorgen CVOSG-Brugge
Juwelen: Francine Helewaut, docent juwelen CVOSG-Brugge
Teksten nalezen: Herwig Deconinck, adjunct-directeur CVOSG-Brugge & Helena Van Moerbeke, regio Leuven
Voorstelling kantwerk: Annie Vanroose, cursist kant CVOSG-Brugge
Objecten: Collectie Bie Geers inv. nr 111 700 000-01