woensdag 15 maart 2017

121 180 000 - Brusselse gaaskant

Mijn naam is Sabine Batsleer, ik woon in Ruddervoorde, een deelgemeente van Oostkamp. Sinds mijn kindertijd ben ik opgevoed tussen het handwerk. Ik hou van reizen en ik apprecieer handwerk enorm. Creatief kunnen zijn, kunnen spelen met technieken en kleuren, geeft mij veel voldoening.

Tot nu toe vond ik dat naaldkant een eerder stevig en gesloten uitzicht had. Maar mijn oog viel op dit fijn strookje. Ook dit is naaldkant, dit delicaat uitziend werkje, evenwichtig opgebouwd met een vloeiende tekening. Ik waardeer het enorm. Het is fijn als jullie dit ook leren kennen. Daarom laat ik jullie meegenieten.

We maken nader kennis met een naaldkant. Dit is een kant die met naald en draad wordt vervaardigd. Deze geluste naaldkant is uitgevoerd met festonsteken & variaties op festonsteken. Deze fragile Brusselse gaaskant vinden we terug onder het catalogusnummer 121 180 000.
De strook kant werd vervaardigd in de eerste helft van de 20e eeuw in de streek rond Brussel.De tekeningen bestaan uit realistische bloemmotieven. Als we het ontwerp nader bekijken merken we in het terugkerend rapport een bloemenrank die begint aan de ene rand en doorloopt naar de andere rand. Dit ontwerp getuigt van een nauwe samenwerking tussen tekenaar en uitvoerder. Dat sierlijk takje maakt het mogelijk om een bijna onzichtbare naad te maken tussen twee motieven.
Deze werkwijze maakt het mogelijk om meerdere uitvoerders tegelijk in te zetten voor het realiseren van een kant. Dit verkort de productie tijd merkelijk. Zo kan de handelaar zijn bestellingen bij manufactuur correct aanpassen aan de vraag van zijn klanten. Er wordt daarbij geen afbreuk gedaan aan het esthetische.


Uiterst fijne katoenen draad werd gebruikt voor het vervaardigen van de gaasgrond. De festonsteken in die grond worden niet ondersteund door een leidraad. De realisatie vergt een zeer grote behendigheid van de uitvoerder. Het resultaat is dan ook adembenemend.
De motieven worden in sneeuwsteken gewerkt, dit zijn festonsteken die op ruime afstand van elkaar staan en zo een zeer licht en elegant volwerk creëren.
Het volwerk wordt omringt met een borduur met een licht reliëf. De festonsteken van de borduur liggen ver van elkaar, daardoor zijn de vuldraden van de borduur nog zichtbaar.
De kantmotieven worden versierd met naaldkantpareltjes en openingen. In de grond zijn er pareltjes als zaaimotieven aangebracht.

Het object is 82,00 cm hoog en 10,00 cm breed.

Medewerking:
Tekst & expertise: Bie Geers, docent kant CVOSG-Brugge
Fotografie: Christina Decuypere, Neil Descheemaeker, Dirk Goegebeur, Wim Hatse, André Pollentier, Bart Pottelancie, Geert Quartier, Stefanie Roseeuw, Odette Schoonbaert, Karin Steenbergen, Annick Tytgat, Karin Spanhaak o.l.v. Daphne Titeca, docent fotografie CVOSG-Brugge
Nazicht catalogusnummering: Aline Geers
Sociale media: Joke Knockaert, adjunct-directeur CVOSG-Brugge
Stijl & kleur: Iris Arickx, docent stijl & kleur CVOSG-Brugge
Juwelen: Francine Helewaut, docent juwelen CVOSG-Brugge
Teksten nalezen: Herwig Deconinck, adjunct-directeur CVOSG-Brugge
Voorstelling kantwerk: Sabine Batsleer, cursist kant CVOSG-Brugge.
Visagie: Sophie Modave, Lynn Vandecasteele o.l.v. Gina Ver Eecke & Lieze Messiaen, docenten visagie CVOSG-Brugge
Objecten: Collectie Bie Geers