woensdag 15 februari 2017

111 400 000 - Parijse kloskant

Ik ben Christiane Landschoot uit Brugge. Als kersverse grootmoeder hou ik eraan om mijn dochter en kleinkind te verwennen met zeer gracieus handwerk voor de babyuitzet. Ik weet uiteraard ook mooi werk uit het verleden naar waarde te schatten.

Dit klein frivool werk draagt mijn voorkeur. Er is een mooi contrast tussen de open en gesloten delen van de uitvoering, daardoor treedt het motief goed naar voren en krijgt het een speels effect. Ik waardeer vooral de sierlijke vorm van de kant.Deze kant is uitgevoerd in kloskant met doorlopende draad. Het is een Parijse kant. Deze kantsoort wordt gecatalogeerd onder het nummer 111 400 000.

Het volwerk is volledig in linnen uitgevoerd en omringd door een sierdraad. Het grondwerk bestaat uit een Parijse tralie in gewrongen slagen. De vullingen zijn versierd met bolletjes en met een vierkante Valenciennesgrond.De stofrand heeft een speld na 4. De kantrand is afgewerkt met sierlijke enkelogen. Opmerkelijk is hier dat beide randen niet evenwijdig lopen.

De stofrand heeft een sierlijke gebogen vorm.
Dit werkje is gemaakt in 1890-1920, een periode die gekenmerkt wordt door zeer elegante tekeningen met lange gebogen lijnen die vaak planten en bloemen voorstellen. De tekening van de kant is hier een symmetrisch bloemmotief.


In die periode werd vaak een modestie gedragen. Dit wit lapje mousseline of batist suggereert een topje onder een blouse of jurk. Dit strookje bestaat uit zeer fijne stof en is meestal versierd met kostbaar handwerk zoals kant of fijn borduurwerk.

Dit wordt in de dameskleding ingebracht om een diepe decolleté te verhullen. In de halsuitsnijding van de blouse of japon worden meestal kleine knoopjes genaaid. Op de rand zijn er kleine knoopgaten. Zo kan het delicate textielwerkje vlot vastgemaakt worden in de halsopening.

Door te veranderen van modestie brengt de dame variatie in haar kleding. Het is discreet en ook praktisch in onderhoud. De beide delen van het kledingstuk worden afzonderlijk gereinigd.

Het object is 17,00 cm hoog en 20,50 cm breed. De Parijse kant heeft een lengte van 20,50 cm. De breedte varieert van 5,50 cm tot 2,50 cm; lichte beschadiging.Medewerking:
Tekst & expertise: Bie Geers, docent kant CVOSG-Brugge
Fotografie: Christina Decuypere, Neil Descheemaeker, Dirk Goegebeur, Wim Hatse, André Pollentier, Bart Pottelancie, Geert Quartier, Stefanie Roseeuw, Odette Schoonbaert, Karin Steenbergen, Annick Tytgat, Karin Spanhaak o.l.v. Daphne Titeca, docent fotografie CVOSG-Brugge
Juwelen: Linda Depierreux o.l.v. Francine Helewaut, docent juwelen CVOSG-Brugge
Nazicht catalogusnummering: Aline Geers
Sociale media: Joke Knockaert, adjunct-directeur CVOSG-Brugge
Stijl & kleur: Iris Arickx, docent stijl & kleur CVOSG-Brugge
Teksten nalezen: Herwig Deconinck, adjunct-directeur CVOSG-Brugge
Visagie: Sophie Modave, Lynn Vandecasteele o.l.v. Gina Ver Eecke & Lieze Messiaen, docenten schoonheidszorgen CVOSG-Brugge
Voorstelling kantwerk: Christiane Landschoot, cursist kant CVOSG-Brugge
Objecten: Collectie Bie Geers inv nr 111 502 180-02