donderdag 15 december 2016

112 320 000 - Moderne kloskant AD

Ik ben Barbara Van Moerbeke uit Brugge. In de academie voor schone kunsten te Brugge-DKO heb ik een opleiding Beeldende vorming gevolgd. Kunst, meer bepaald klassieke en moderne beeldende kunst, daar hou ik van.

Uit de textielcollectie van mijn overgrootmoeder heb ik een heel persoonlijk werk gekozen als aandenken aan deze opmerkelijke vrouw. Zij had veel waardering voor fijn textiel. Voor haar 50 jaar huwelijk met mijn overgrootvader, die ik helaas niet heb gekend, kreeg ze een kantwerk speciaal voor deze gelegenheid ontworpen.
Dit kantwerk kreeg een ereplaats in het salon. Als kind was ik gefascineerd door de glans van de gouddraad in het werk die schitterde bij het kaarslicht of bij de feestverlichting tijdens de feestdagen. Ze vertelde me dan over mijn overgrootvader en over de symboliek van het kunstwerk.Het kunstwerk is in kant uitgevoerd. Het is een moderne kloskant in afgeknoopte draad (catalogusnr.  112 320 000) Het is een werk uit het 3e kwart van de 20e eeuw. Het werk situeert zich geografisch in Brugge, België (Europa). Het is gedateerd in 1977. Het object bevindt zich nog in het oorspronkelijk kader, een lijst van het atelier Broes te Brugge.
Het is een ontwerp van Paula Verhaeghe, in opdracht van het echtpaar Leon Geers-Vermeulen. Het is ontworpen ter gelegenheid van het gouden huwelijksjubileum van Julien Geers en Madeleine Cornelis.

De echtelijke woning was gelegen in de Goudenboomstraat te Brugge. In de uitvoering is dit gesymboliseerd door een boom die met gouddraad wordt uitgevoerd. De 50 huwelijksjaren worden afgebeeld door 50 bloemen, die allemaal verschillend zijn. Ze stellen de verschillende mooie en minder mooie jaren voor. Het paar wordt voorgesteld door twee vogels die zich rechts en links van de boomstam bevinden. De mannelijke vogel, rechts voor de toeschouwer en de vrouwelijke vogel, links. Ze bevinden zich in een idyllische tuin. Onderaan zijn de jaartallen 1927 en 1977 terug te vinden. De jaartallen zijn in het goud uitgevoerd. Het huwelijk is voltrokken op 23 augustus 1927. In 1977 werd het jubileum 50 jaar huwelijk gevierd.
Het werk heeft als afmetingen zonder kader een hoogte 34,00 cm en een breedte van 28,00 cm, met kader is de hoogte 58,00 cm en de breedte 50,00 cm.Medewerking:
Tekst & expert: Bie Geers, docent kant CVOSG-Brugge afdeling decoratie
Fotografie: Christina Decuypere, Neil Descheemaeker, Dirk Goegebeur, Wim Hatse, André Pollentier, Bart Pottelancie, Geert Quartier, Stefanie Roseeuw, Odette Schoonbaert, Karin Steenbergen, Annick Tytgat, Karin Spanhaak o.l.v. Daphne Titeca, docent CVOSG-Brugge afdeling fotografie
Sociale media: Joke Knockaert, adjunct-directeur CVOSG-Brugge
Juwelen: Linda Depierreux o.l.v. Francine Helewaut, docent CVOSG-Brugge afdeling mode
Nazicht catalogusnummering: Aline Geers
Tekstcorrectie: Herwig De Coninck, adjunct-directeur CVOSG-Brugge